Вести

МАЛИ СЕ САСТАО СА ПРЕДСЕДНИКОМ АЗИЈСКЕ ИНВЕСТИЦИОНЕ БАНКЕ

Потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали је председника Одбора директора Азијске инфраструктурне инвестиционе банке (АИИБ) Ђина Лићуна, упознао са макроекономским резултатима које је Србија постигла у претходном периоду и нагласио да је српска економија доминанта у региону.

Министар Мали, као гувернер Србије у АИИБ, са Лићуном је током састанка разговарао о економској ситуацији у Србији и свету и заједничкој сарадњи.

Министар Мали је истакао да је Србија остала стабилна како за време кризе изазване корона вирусом, тако и касније за време енергетске кризе, те да њена привреда наставља да расте.

Министар Мали је навео да је 2022. године забележен прилив страних директних инвестиција од 4,4 милијарде евра, да је незапосленост на историјски ниском нивоу, као и да је јавни дуг тренутно 51,4 одсто БДП-а, што је далеко испод европског просека.

Ђин Лићун је истакао да је импресиониран резултатима које је Србија постигла и да је наша земља на добром путу.

Министар Мали је нагласио да се Влада Србије стратешки определила да улаже у инфраструктуру, зелену енергију, ИТ индустрију и у људе, у смислу улагања у образовање, уз задржавање фискалне стабилности.

Саговорници су разговарали о будућој заједничкој сарадњи, са нагласком на пројекте из области инфраструктуре која повезује земље у региону, као и на пројекте у области одрживог развоја и енергетике.

Сагласили су се да ће заједничка сарадња бити добар сигнал, те да такви пројекти могу да допринесу бољем квалитету живота грађана и јачој повезаности са азијским континентом.

У том контексту, министар Мали је рекао да је Србија остала посвећена иницијативи "Један појас - један пут".

Министар Мали је истакао да Србија има одличну сарадњу са Народном Републиком Кином, пре свега захваљујући блиским везама два председника, као и да су тренутно три највећа извозника из Србије у свет управо кинеске компаније.

Министар Мали је додао и да се тренутно ради на уговору о слободној трговини између две земље, који ће додатно допринети још ближој сарадњи.

АИИБ је основана на иницијативу Народне Републике Кине 2015. године, а Србија је постала нерегионални члан банке 2019. године.

За гувернера у АИИБ је тада именован министар финансија Синиша Мали.

Извор: Танјуг