ВУЈАДИНОВИЋ: ЋУТА КОРИСТИ ОДБОР У СВРХУ СВОЈЕ ПРЕДИЗБОРНЕ КАМПАЊЕ

Поштовани медији, поштовани грађани Републике Србије, ви који пратите рад Народне скупштине и рад одбора у Народној скупштини Републике Србије, као што знате за данас је у 12,00 часова заказана седница Одбора за заштиту животне средине у Народној скупштини Републике Србије.

Узевши у обзир искуство које смо имали у претходним годинама од самог формирања Одбора за заштиту животне средине, нисмо очекивали другачије ни на крају овог сазива, како скупштинског, тако и сазива Одбора за заштиту животне средине, рекао је народни посланик Српске напредне странке Милимир Вујадиновић на конференцији за новинаре у Народној скупштини.

Узевши у обзир то како су и на који начин заказиване седнице Одбора, како је и на који начин вођен сам тај Одбор, није ништа другачије било за очекивати овај епилог данас.

Ово данас је ако не последња, онда сигурно једна од последњих седница Одбора, обзиром да се избори ближе и то се сад већ мери неколико недеља, не ништа више од тога. Можда је добро да на крају рекапитулирамо и видимо како је то изгледало када једно важно државно тело, а скупштински одбори јесу веома важно државно тело, дате на вођење онима који долазе из редова опозиције и када можете да видите како би изгледала Србија, њене институције, са чим би се народ у Србији сусрео када би овакви људи као што је председник Одбора, Александар Јовановић Ћута, преузели вођење овом државом.

Наиме, одмах на почетку да вам кажем да посланици СНС, а у разговорима смо обавештени да ни посланици СПС и СДПС-а, наших коалициони партнери, који су чланови Одбора за заштиту животне средине, неће узети учешће у раду данашње седнице, ако се то уопште може и назвати седница. Разлози су вишеструки. Наиме, сама седница Одбора као што је то била пракса и до сада је заказана мимо свих пословничких процедура, али и мимо онога што је једна уобичајена и демократска пракса у раду, како Одбора, тако и Народне скупштине.

Као што знате, пословничка могућност, Пословник даје могућност да седницама Одбора присуствују еминентни гости, познаваоци одређених тема и то није ништа спорно, али о тој ствари према Пословнику, за људе који познају Пословник, не одлучује нико појединачно. О томе одлучује Одбор. Тачно тако пише у Пословнику о раду Народне скупштине и о Пословнику о раду Одбора.

Наиме, сам председник Одбора је, као што је то била пракса и до сада на седницу Одбора послао своје политичке истомишљенике, некакве своје политичке активисте, без консултовања са било којим чланом Одбора, са било којим послаником. Истини за вољу, предложио је професора који се зове Јагош Раичевић, где смо негде начелно и пристали да присуствује професор и он човек који је еминентна личност, колико год се ми политички не слагали са њим и не уважавали ставове у политичком смислу, али је неко ко долази из света струке.

Међутим, без апсолутно никаквих консултација појавили су се некакви други предлози, а тичу се директно његових личних односа са људима или његових личних и приватних удружења, активиста, људи који су учествовали у блокадама Србије у протеклим месецима и годинама, па је предложени неки адвокат, уз дужно поштовање према адвокатском знању, поставили смо једно логично питање – да ли је Народна скупштина, да ли је одбор, било који, па самим тим и Одбор за заштиту животне средине, место које ће да рекламира било коју адвокатску кућу, без икаквог покушаја да негирамо нечије правно знање или да негирамо нечији адвокатски углед?

Ова земља броји хиљаде адвоката.

Када сам разговарао са неким од адвоката од Суботице до Прешева, били су шокирани идејом да само један адвокат, ја нећу да говорим ни име јер не желим да учествујем у рекламирању било које адвокатске куће, били су шокирани чињеницом да један адвокат може да се појави на седницама скупштинског тела зато што он има неки лични однос и личне рачуне са председником Одбора, а да нико од хиљаде адвоката који су у овој земљи нема право или није позван да учествује у раду Одбора.

Немам намеру да негирам ничије звање, али то је просто тако. Ово место, ова Народна скупштина, овај Одбор неће служити за подмиривање ничијих личних и политичких интереса, па ни односа адвоката и његовог клијента, нашег председника Александра Јовановића Ћуте.

Затим смо накнадно добили и, да кажем, предлог да седници присуствује и његов политички активиста Мирко Поповић из удружења које се зове ако сам добро запамтио РЕРИ, јер тешко је више знати која су њихова удружења, с обзиром да су једни другима у претходним недељама покрали шифре за „Фејсбук“.

Ја само јавност подсећам на једну ствар, да ли се сећате када је предлог био да на седницу Одбора дође Удружење које је регистровано на „Фејсбуку„ а онда се неколико недеља после тога деси да су они једни другима украли шифре од истих тих „Фејсбук“ група. Па, замислите да смо државно тело спустили на ниво на оно преговара са неким „Фејсбук“ групама, нерегистрованим било где друго, да не кажем о АПР итд.

Но добро, можда то само по себи и није неки да кажемо главни разлог. Постоји један разлог који је доста битан. Као што знате, о законским предлозима надлежни одбори Народне скупштине Републике Србије расправљају углавном онда када је тај законски предлог на сазиву или на дневном реду пленумског заседања Скупштине.

Нико од нас нема још увек дневни ред заседања Скупштине. Искрено, не знамо још ни термин тачног заседања пленума Народне скупштине.

Да ли можемо да расправљамо о нечему? То свакако јесте легитимно, али да расправљамо о нечему што уопште још увек није тема дневног реда, нити је можда, нити ће се можда ни наћи, ми то не знамо, на пленумском заседању Народне скупштине.

Да ли ће се ти законски предлози наћи, то још увек не знамо.

Замислите, поред толико важних тема, расправљаћемо о нечему што можда, узевши у обзир да су недеље пред нама предизборне и да се питање избора и расписивања избора мери данима, што се можда никако неће наћи у овом сазиву на пленуму Народне скупштине, опет кажем – можда.

Шта је суштина? Суштина је, драги грађани Републике Србије, поштовани представници јавности, предизборна кампања. Она јесте легитимна, али ми у њиховој предизборној кампањи, њиховом циркусу, у свему ономе као што су и до сада радили нећемо учествовати. Суштина је искористити Одбор, злоупотребити Одбор, Народну скупштину у сврху своје предизборне кампање. То је суштина читаве данашње ујдурме и наводне седнице, а ја је зовем седељка надлежног одбора.

Међутим, опет понављам од човека и профила личности и профила посланика те врсте нисте друго ништа ни могли очекивати.

Када човек који по скупштинским клупама скаче као дивојарац, има такав однос према пленуму и према народу који га је бирао, па шта очекујете да ће радити када му дате у руке једно важно државно тело, попут надлежног одбора?

Да ли сте икада у историји парламентаризма видели човека који се вере по скупштинским клупама?

Да трагедија буде већа, то је скупштинска клупа у којој је седео највећи од нас - Иво Андрић, нобеловац. Да, наравно, већи од мене и од свих нас у овој просторији, а онда председник одбора се пење по његовој клупи, ловци то знају, као дивокоза и скакуће по тим клупама или, љубитељи домаћих животиња, као какав мачак у току скупштинског заседања. Ја се не сећам, ево, тако то изгледа, поштовани грађани, када би органе државе водили овакви људи. Не дозвољавају вам ни да кажете, ни да изнесете мишљење. Знате како се зове политички систем у коме је кажњиво износити мишљење? Он је трагедију доносио свету у претходном веку.

Да би јавности било јасно, председник стоји испред нас и спречава нас да говоримо, обучен је баш као људи који су били промотери те врсте политике - у црној униформи, у војничким чизмама, у црној кошуљи. Неодољиво ме подсећа на јединице Јуре Францетића, барем по стилу облачења.

Према томе, у фарси која је намењена Народној скупштини, која је намењена народу ове земље, ми данас нећемо учествовати. Добро је да на овој вероватно последњој или једној од последњих седница видимо како ће то изгледати, како би то изгледало када би се они докопали државе. Добро је да ће народ то у наредних, па у року од два месеца све врло јасно да оцени на изборима, па што би наш народ рекао - ком обојци, ком опанци.

Суштина целе приче је фарса, баш као што је фарса био цео овај протест који се звао "Србија против насиља" у протеклим месецима. Једна обична фарса у којој сте друштвени догађај који сте називали грађанским протестом именовали као некакву грађанску активност, а иза свега је стајала искључиво политика и политичка замисао Драгана Ђиласа око кога се они данас сви окупљају и ово данас је у циљу тога. То је фарса, као што је био фарса грађански протесте, а у ствари је био протест политичке организације и политичких организација на чијем челу стоји Драган Ђилас.

Такође, једна од чињеница оваквог односа према институцијама државе Србије је намера да изађете у сусрет странцима чија је идеја да Србију вратите уназад, у прошлост, да је девастирате и вратите у време до 2012. године и ово што се данас дешава је у служби овога.

Нећемо им помоћи да овај одбор данас, што су они планирали да назову одбором, а у ствари је једна обична седељка, буде начин да у гласачку касу Драгана Ђиласа слијете додатне гласове. Све ово што се дешава је у функцији те три ствари, апсолутно све је у функцији Драгана Ђиласа, у функцији странаца који желе Србију да врате уназад и у функцији сливања гласова у касу Драгана Ђиласа, јер то сви они раде. Глас за сваког од њих није ништа друго него глас за Драгана Ђиласа. Тај филм, што се тиче СНС, нећете гледати, а то ће вам за два месеца рећи грађани Србије.

Сматрали смо за обавезно да наше грађане, односећи се одговорно према њима обавестимо о чему се ради и који су разлози нашег не учествовања на данашњој фарси, а ви поштовани представници медија, ако имате неко питање, изволите слободно.

Нема, драго ми је, и добро да још батине нисмо добили од председника, јер целу конференцију за новинаре, чисто ради јавности, је ометао све онако одевен у војну црну униформу и војничке чизме. Хвала вам.

СЛУЖБА ЗА ИНФОРМИСАЊЕ

СРПСКА НАПРЕДНА СТРАНКА