Вести

БРНАБИЋ: БРАНИЋУ ИНТЕРЕСЕ СРБИЈЕ У ТИРАНИ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић састала се, уочи самита Берлинског процеса у Тирани, са председницом Мађарске Каталин Новак и истакла да на самиту очекује не тако лаке разговоре, али да ће штитити и бранити интересе Србије.

"Још један Самит Берлинског процеса, очекујем да потпишемо још један споразум о сарадњји који ће омогућити бољу економску интеграцију читавог Западног Балкана и зближавање са ЕУ. Ове године очекујемо потписивање споразума о узајамном признавањају професионалних квалификација за медицинске сестре, за докторе ветеринарске медицине, такође за бабице и фармацеуте", рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да је то наставак прошлогодишњих састанака на којима је потписан сличан споразум о признавању узајамних професионалих квалификација за стоматологе.

Ти споразуми су ратификовани у Народној скупштини, рекла је Брнабић и додала да је почела имплементација од 21. јуна ове године.

"Није било лако испреговарати све ове споразуме, али хтели смо да покажемо нашу конструктивност и отвореност за сарадњу са Западним Балкном и да покажемо партнерима да је наш стратешки приоритет пуноправно чланство у ЕУ", истакла је Брнабић.

Брнабић је нагласила да је од прошлог Берлинског самита, одржаног у новембру прошле године, кренуо и терор Аљбина Куртија над Србима на северу Косова и Метохије и навела да очекује да ће тај терор да се заустави.

"Оно што је мени остало у сећању је да је тада кренула криза на Косову и Метохији и бруталана агресија, нескривена према Србима. Управо је из Берлина Аљбин Курти кренуо рушење Бриселског споразума, јер је управо из Берллина прогласио смену директора полиције региона север Косово и Метохија и тиме је практично кренула нестабилност и тиме је срушио мултиетничку полицију на Косову и Метохији и на то се нико није осврнуо и нико тада није осудио. То је супротно Бриселском споразуму и од тада су ствари кренуле низбрдо", рекла је Брнабић.

Подсетила је да од 14. јуна имамо кршење ЦЕФТЕ споразума о слободној трговини, тиме што је Приштина забранила улазак производа са територије централне Србије

"То су сви дозволили и нису се осврнули, али шта да радите - морате да се борите и да будете ту присутни и да се надате да ће вас неко чути", рекла је Брнабић.

Брнабић је још једном поновила да разговори неће бити једноставни и лаки, али да је ту да штитити и чува интересе Србије и нашег народа на Косову и Метохији.

"Очекујем да имамо отворену комуникацију, добре разговоре. Да ли ће бити лаки - неће. Сваки разговор је добар и користан и надам се да ће отворити још неке теме које опет могу да доведу до нешто веће стабиности Западног Балкана", рекла је Брнабић.

Брнабић је додала да се Србија увек труди да буде конструктивна, да покаже ширину и да помогне кад год је потребно.

"Навешћу најскорији пример, а то је репатрициони лет из Израела са држављанима Северне Македоније. Разговарала сам се председником Владе Северне Македоније Дмитром Ковачевским и он је замолио, пошто не могу да нађу никога ко ће да вози чартер летове, а да Ер Србија једина вози, да превезе њихове држављане. Ми смо изашли у сусрет, слично као и када је била пандемија корона вируса и на задовољство смо помогли нашим партнерима из Северне Македоније", рекла је Брнабић.

Премијерка Брнабић се састала уочи самита са председницом Мађарске Каталин Новак.

"Затим ћу на маргинама самита имати састанак са шпанским премијером Педром Санчезом, министром спољних послова Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске Џејмсом Клеверлијем и грчким премијером Киријакосом Мицитакисом. Очекујем да ће разговори са њима бити добри и да ћемо разговарати о продубљивању економске сарадње", рекла је Брнабић.

Очекује да се на маргинама сретне и са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен и са председником Европског савеза Шарлом Мишелом.

Председница Мађарске Каталин Новак истакла је да је важно да Србија што пре постане чланица ЕУ и да са Србијом има добре добросуседске односе.

"Вредности Србије су и вредности ЕУ, наш заједнички циљ је да земље Западног Балкана што пре приступе ЕУ, како би Унија постала јача", рекла је Новак.

Додала је да Мађарска заузима важан део у томе да земље Западног Балкана постану део европске заједнице.

"Као директан сусед Србији, наш је интерес да имамо Србију у европској заједници. Морам да кажем да је ЕУ направила грешке одбијајући улазак земље Запдног Балкана у заједницу. Нама је потребна Србија, и остале земље унутар ЕУ. Оне су део Европе", рекла је Новак.

Председница Мађарске је казала да ЕУ мора да буде партнер са земљама Западног Балкана.

Истакла је да Мађарска добро познаје Србију, народ и њену културу.

"Ми имамо Мађаре у Војводини у Србији и то је важно за нас. Ми се суочавамо сви са нелегалним миграцијама у ЕУ и желимо да заштитимо границе ЕУ и зато нам је важна Србија да буде ту", рекла је председница Мађарске.

Истакла је да Мађарска има дуго и јако пријатељство са Србијом.

Захвалила се председици Владе Србије Ани Брнабић и председнику Србије Александру Вућићу на сарадњи и додала да постоји више примера како наше две земље раде на међусобној сарадњи.

Извор: Танјуг