Вести

БРНАБИЋ: СРБИЈА НА КИНЕСКОМ САЈМУ УВОЗА НАСТУПА КАО ПОЧАСНИ ГОСТ

У Шангају је званично отворен 6. Кинески међународни сајам увоза на којем се обратила председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и поручила да је наша земља поносна јер први пут наступа као почасни гост.

“Својим учешћем на сајму Србија потврђује жељу за јачање веза и челичног пријатељства са Кином. Чињеница да се наша земља нашла међу неколицином земаља као почасни гост описује квалитет наших односа и даје наговештај будуће сарадње”, истакла је Брнабић на церемонији отварања сајма.

Брнабић је додала да српски павиљон на сајму увоза у Шангају само потврђује да ће економска сарадња две земље своје пуне потенцијале тек остваривати у наредним годинама.

Наводећи да се у историји човечанства ретко догађало да велике државе ступају у стратешке односе са мањим земљама, премијерка је истакла да је Кина уважила Србију управо на тај начин градећи са њом право и искрено пријатељство.

“Кина је данас пионир и предводник у многим стварима, а Србија позвана и присутна на сајму као партнер и пријатељ, али и снажан поборник либерализације међународне размене за коју верујемо да доприноси миру и стабилности”, рекла је премијерка Брнабић.

Брнабић је оценила да присуство држава из целог света на Кинеском међународном сајму показује и домете иницијативе “Појас и пут” председника Кине Си Ђинпинга, додајући да Кина отвара своја врата.

Брнабић је истакла да је Србија једна од првих земаља која је схватила значај међународног увозног сајма и од тада смо, каже, присутни са многобројном понудом.

Према њеним речима, у протеклих шест година учвршћено је стратешко партнерство и челично пријатељство, између две земље, а билатерална сарадња је доситигла изузетан ниво захваљујући, како је истакла, и личном односу председника Србије Александра Вучића и председника Си Ђинпинга.

“Робна пазрмена је за последње четири године, од 2018. до 2022. године порасла 2,7 пута, а извоз Србије у Кину је порастао чак 12,7 пута дајући потврду отворености кинеског тржишта према партнерима из Србије”, рекла је премијерка Брнабић.

Кина је у истом периоду избила на прво месту међу инвеститорима у Србији и ту позицију је имала 2021, 2022., као и у првом полугодишту 2023. године, рекла је Брнабић и додала да је то подстакло економски развој наше земље.

“Резултат је да су кинески инвеститори највећи извозници у свет. Доласком Зиђин Мајнинга десиле су се значајне промене и Србија је постала други произвођач бакра у Европи. Позитиван утицај кинеских инвестиција на српску економију је немерљив”, рекла је Брнабић.

Брнабић је навела да кинески инвеститори запошљавају више од 28.000 људи у Србији, а уверена је и да ће се у будућности сарадња интензивирати.

Подсетила је да је недавно у Кини боравио и председник Србије Александар Вучић и да је том приликом потписано 18 споразума, међу којима је Споразум о слободној трговини са Кином.

“Пред нама су и нове области сарадње као што су дигитална економија, наука, технолошке иновације”, рекла је Брнабић и позвала окупљене да посете Србију и да учествују на међународној изложби Белграде Expo 2027.

Извор: Танјуг