Вести

БРНАБИЋ: СВИ СУ МОГЛИ ДА ВИДЕ БРУТАЛНЕ ЛАЖИ ПРИШТИНЕ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је да су земље савета безбедности УН на вечерашњој седници могли да виде какве су бруталне лажи које Приштина пласира и како се спинују.

Брнабић је новинарима након састанка са генералним секретаром УН Антониом Гутерешом рекла да не може да каже да је срећна јер није видела ни апсолутну трунку воље представника Приштине да разумеју ситуацију у којој су Срби или Роми.

"Тај наратив је погрешан и људске жртве су небитне. Морате да се борите за истину и покажете какви су неуслови за Србе на КиМ", рекла је Брнабић.

Према њеним речима, Брнабић је рекла да је у њеној реплици током седнице садржана суштина свега.

Османи је у свом наступу показала прилично плитку пропаганду и изговарала ствари која су општа места и не значе ништа већ су и неистинита. Причала је бруталне лажи пред велесилама и важним земљама.

"Она говори како ми тероришемо Србе а они их бране па сам рекла сви сте чули (представници свих великих сила) да у ствари ми тероришемо а они бране Србе. Али од маја 2000 српских породица је напустило КиМ, па где су отишли. То је ниподаштавање светске публике и политичара. Зар мислите да је вама све допуштено да причате ствари у које ни ви не верујете. 2000 је напустило КиМ због терора а она је имала образ да каже друго", рекла је Брнабић.

Како је рекла друга ствар у коју нико не може да поверује је да Срби имају право вета што значи да чак и када 95 одсто посланика у скупштини нешто одлучи, уколико одлучи Срби кажу не онда је то не.

"У то не верује чак ни Албанија. Дала сам зато пример да када су формирали тзв. КБС, по њиховом уставу нису то могли ако Срби за то не гласају, а Срби нису гласали. Право вета постоји на папиру у реалности не", рекла је Брнабић.

Трећа ствар на коју је указала јесу верске слободе о којима је Османи говорила.

"Рекла је како су манастири и цркве заштићени и пример како да се штите. Ни у једном тренутку није рекла СПЦ већ православна црква. То ми је пример за све земље како изгледа њихов однос. Они не могу да изговоре српско, не могу себе да натерају чак ни на форуму", рекла је Брнабић.

Додала је да је било и других ствари на које је у реплици указала попут тога да су посвећени дијалогу а да ништа нису усвојили.

"Уз уобичајене оптужбе видите да у ствари није то важно, да нису важне жртве већ да се оне искористе за политичку плитку пропаганду, где сам рекла да је за мене као жену силовање најужаснији злочин. Силоване су Албанке али и Српскиње и Ромкиње и не можете тај злочин да искористите да му дате етнички тон", закључила је Брнабић.

Приштина нема намеру да учествује у дијалогу

Брнабић је изјавила да не зна шта да очекује на предстојећем самиту у Бриселу јер Приштина нема намеру да учествује у дијалогу, и указала да без њега не зна "где ћемо стићи".

Брнабић је новинарима након седнице СБ УН о Косову и Метохији рекла да између Београда и Приштине постоје фундаменталне разлике што је могло да се види на седници.

"Ми смо загледани у будућност. Знамо зашто ово радимо, видели смо да Србија може да буде победничлка земља. Ми поправљамо све тако да видимо како Србија може да буде победник већ у привлачењу инвестиција, што нисмо рекли ми већ Фајненшел тајмс три пута. Загледани смо у будућност, Приштина живи у 90-им и то нема везе ни са будућносшћу ни са садашношћу", рекла је Брнабић.

Према њеним речима и опозиција у Србији не види ни будућност.

"Зато не чуди што Курти подржава опозицију и криви СНС за све. Морате да слушате када вам то говори експерт, а нема бољих од експерата из Приштине", закључила је Брнабић.

Добар састанак са Гутерешом, он се нада миру

Брнабић је изјавила да је имала кратак и добар састанак са генералним секретаром Уједињених нација Антонијом Гутерешом, као и да је он упознат са ситуацијом на Косову и Метохији.

"Он се нада миру. Тренутно се бави блискоисточним ратом, ратом у Украјини. Они сви очекују да ми држимо ствари под контролом и да немамо још један сукоб у Европи", рекла је Брнабић новинарима у Њујорку.

Додала је да Србија има значајну подршку Уједињених нација и мисије УНМИК-а.

"Немам шта да замерим извештају УНМИК-а, он је чињенично тачан", рекла је Брнабић.

Истакла је да сукоб није у интересу Србије, већ да су Србији потребни мир и стабилност.

Истовремено, навела је да Београд не може да остави на цедилу српски народ на Косову и Метохији.

"Морамо да се боримо дипломатским путем. Компромис је једини излаз из ове ситуације", рекла је Брнабић.

Брнабић рекла је да "никад неће бити лако", поручивши да Србија не бежи од тешких ствари, али да се зна шта су црвене линије.

Османи показала да Приштина нема жељу да разуме како живе Срби на КиМ

Брнабић је изјавила да је председница привремених приштинских институција Вјоса Османи износила неистине током седнице Савета безбедности УН посвећене ситуацији на Косову и Метохији и истакла да је само она кривила Београд за дешавања у Бањској, а да то нису урадиле чак ни САД и Велика Британија, као земље које највише подржавају тзв. Косово.

Брнабић је, обраћајући се новинарима након седнице СБ УН, рекла да се током седнице није видела никаква жеља Приштине и Османи да разумеју каква је права ситуација и како живе Срби на Косову и Метохији.

На питање да у извештају генералног секретара УН Антонија Гутереша нису споменута дешавања у Бањској 24. септембра, али да су та дешавања поменута у излагању свих представника земаља чланица СБ УН, Брнабић је рекла да је чињеница да су се десили ти ужасни инциденти.

"Оно што је мени било занимљиво, ако сте пажљиво слушали излагања свих представника земаља чланица СБ УН, могли сте да чујете да је само Османи окривила Београд. Нико други, ни САД, ни Велика Британија, а знамо да они највише подржавају тзв Косово. Нико у тој соби осим Османи није оптужио Београд за то", рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да је Османи износила паушалне информације, на нивоу трача, на седници СБ УН као чињенице, потпуно непотрепљено.

"Не може да буде поткрпљено јер није истина. То је вређање њихових савезника, јер они морају да знају да ти људи знају да то није истина, ако такве ствари причају пред њима, онда они ваљда мисле да су сви ту неинформисане будале, па ако прође прође. Али, ово није форум за ако прође прође", рекла је Брнабић.

Брнабић је нагласила да је све ствари које је износила у говору са својим тимом не само из свог кабинета, него и кабинета председника Републике Србије Александра Вучића, Канцеларије за Косово и Метохију проверавала са терена.

"Проверавала сам шест пута, да не бих рекла нешто за шта неко може да се ухвати и каже није истина. Јер ако једна ствар није истина, онда упитно да ли су све остале ствари истине. Она је причала само неистине", навела је Брнабић.

Брнабић је додала да се није видела никаква жеља да се разуме права ситуација и како живе Срби на Косову и Метохији.

"Немају жељу то да разумеју нити чују. То је огроман проблем. То ме плаши и то у мени ствара још већи неспокој у овом тренутку", рекла је Брнабић.

Извор: Танјуг