Вести

БРНАБИЋ: ЗАШТИТИЛИ СМО ПРОПАДАЊЕ И ЕРОЗИЈУ НАЛАЗИШТА ВИНЧА

Данас обележавамо дан када смо спасли археолошко налазиште Винча-Бело брдо, рекла је председница Владе Републике Србије Ана Брнабић приликом обиласка тог локалитета и најавила да ће у наредне три-четири године у пројекат бити уложено више од 10 милиона евра.

"Налазимо се на локалитету који чува благо старо седам хиљада година. Ми смо после више деценија први пут зауставили пропадање локалитета. Моја порука данас је да обележавамо дан када смо први пут зауставили пропадање локалитета и спасили археолошко налазиште Винча-Бело брдо. И то је оно најважније што смо урадили. То је први корак на једном дугом путовању", рекла је Брнабић.

Брнабић је захвалила тиму архитеката који је победио на конкурсу и израдио инспиративно решење.

"Много корака има, али први корак смо завршили захваљујући партнерству са САД и амбасадоровим фондом. Заштитили смо пропадање и ерозију налазишта и сад можемо спавати мирно и да се не понавља да део археолошког налазишта иде у Дунав", навела је Брнабић.

Следећи корак, према њеним речима, јесте колектор и систем за израду прераду отпадних вода како би се заштитила река Болечица која је, како каже, једна од најзагађенијих на територији Београда.

"Велики део проблема ћемо решити колектором, како за налазиште тако и за читаво насеље Винча у општини Гроцка. Други део проблема ће се решити изградњом великог пречишћивача за отпадне воде, после ћемо радити обалоутврду, бициклистичку стазу...Треће што следи јесте изградња научног центра за истраживање неолита и изградња визиторског центра", рекла је Брнабић.

Премијерка Брнабић је истакла да ће у читав пројекат у наредне три-четири године бити уложено преко 10 милиона евра, од чега најмање 1,5 милиона евра из града, а све остао из буџета Владе Србије чиме се, како је истакла, показује другачији однос према култури и историјском наслеђу.

Одговарајући на питања новинара како санирање клизишта у Винчи утиче на очување културне баштине, председница Владе Републике Србије Ана Брнабић је рекла да се овим зауставило, не само пропадање археолошког налазишта, већ и потпуно нестајање једног оваквог локалитета.

"Сећам се када сам први пут рекла да овај пројекат мора бити приоритет, када сам чула да сваке године због клизишта, део по део, археолошког налазишта које је једно од најважнијих на свету одлази неповратно у Дунав. Да смо имали овакав однос, као што смо имали претходних пет деценија, још једну наредну деценију више не би постојало. Тако да смо морали хитно да регујемо и да радимо на санацији, а онда смо гледали да следећи корак буде како да представимо то свету", рекла је Брнабић.

Брнабић је додала да очекује да ће долазити овде људи из читавог света, поготово када се направи Научно-истраживачки центар.

Брнабић је нагласила да имамо одличне односе са САД и да има људи који су студирали културу из доба неолита у САД и вратили се управо овде да раде.

"Увек тражимо како можемо да покажемо одговорност, тражимо пројекте на којима можемо да радимо. Морамо да имамо одговорност према прошлости, одговорност према будућности и шта је оно што ми остављамо будућим генарацијама, што спасимо и сачувамо за њих, али и каквог то смисла има за ширу заједницу", рекла је Брнабић.

Брнабић се осврнула и на пројекат Царичин град у општини Лебане.

"Археолошко налазиште које је активно од 1912. године, и први пут смо га ми ове године оградили, да људи више не би могли слободно да уђу и да уништавају, да краду. Постоји власт у Србији која разуме важност, која је довољно одговорна да то сачува. И ми тамо имамо радове на Визиторском центру. То ће много значити и становницима у општини Лебане", рекла је Брнабић и додала да је већ приватизован хотел који је био потпуно руиниран након прве приватизације 2004. године.

"Сва та археолошка налазишта, као и било који сличан локалитет имају некако шири значај за локалну заједницу, али држава мора то да препозна и да стане уз то", рекла је Брнабић.

Опозицији је власт толико важна да ће злоупотребити било шта

Брнабић је изјавила, поводом писма дела опозиције у којем тражи од ЕУ да уведе санкције председнику Србије Александру Вучићу, да је њима власт толико важна да ће, како је рекла, злоупотребити било шта.

Писмо високом представнику ЕУ Жозепу Борељу су послале Демократска странка, Народни покрет Србије, Покрет слободних грађана, СРЦЕ, Странка слободе и правде и Заједно, Зелено-леви фронт.

"Њима је власт толико важна и долазак на власт да ће они злоупотребити било шта, Србе на КиМ, трагедију у Рибникару, убиства у Младеновцу, где ће рећи, да - ми смо искористили тугу народа да политички профитирамо, и то сами признају, само кажу, можда је било мало неспретно речено", рекла је Брнабић одговарајући на питања новинара.

Сада, како је навела, пишу ЕУ да уведе санкције Србији, оцењујући да су то невероватне ствари.

"Они ће рећи нисмо тражили да се Србији уведу санкције него српском руководству, што значи да се Србији уведу санкције зато што је то руководство изабрано од стране народа. И када уведете њима санкције, увели сте и Републици Србији, и онемогућили сте Србију да ради неке ствари и све то што са собом носи", рекла је Брнабић.

Брнабић је навела да нема разлике у томе шта прича опозиције, а шта Аљбин Курти и Вјоса Османи.

Брнабић, која је данас обишла локалитет Винча заједно са амбасадором САД Кристофером Хилом, рекла је да, рецимо и у САД, постоје различите опције, да постоји огромна поларизација, али да они своје размирице решавају унутар земље.

"Никада нисте видели и верујем да никада нећемо доживети да видимо да опозиција у једној земљи пише неком да уведе санкције њиховој земљи зато што се они не слажу са политичким руководством", рекла је Брнабић.

Оценила је да ће опозиција тим писмом још једном ући у историју политичког бешчашћа.

Објавићу извештај ОДХИР-а о препрукама које се односе на изборни процес

Председница Владе Србије Ана Брнабић поновила је да је Србија испунила 79 одсто од укупног броја препорука Канцеларије ОЕБС-а за демократске институције и људска права (ОДХИР) за само два изборна циклуса и додала да ће данас објавити саопштење за медије у коме ће цитирати извештај ОДИХР-а о препорукама које је Србије испунила.

Брнабић је на питање новинара како комнетарише то што је ЦРТА саопштила да од 15 препорука није испуњена ниједна, а од девет приоритета делимично један рекла да ће данас издати детаљно саопштење у коме се наводе све препоруке на којима је Србија радила.

"Ви кажете да је ЦРТА рекла да ниједна препорука није испуњена. Одлично, да не би дужила, пошто се ради о приличном егзактним стварима, данас ћу објавити саопштење за медије у коме ћу цитирати извештај ОДИХР-а о препорукама за изборне процесе. Ако ЦРТА зна више него што зна ОДИХР о препорукама и шта смо имплементирали, онда нека буде тако, онда нека ОДИХР поднесе оставку и нека да свој посао ЦРТИ, па ће то онда они да раде за Србију", рекла је Брнабић.

Брнабић је још једном поновила да је рекла оно што пише у њиховом извештају, а то је да је 79 одсто од укупног броја препорука ОДИХР-а између два изборна циклуса имплементирано.

"Данас ћу у саопштењу изнети која препорука је када и како имплементирана. Ја се надам да се враћа у Мисија ОЕБС-а и да долази и физички овде до краја октобра. Ми смо их позвали да дођу што пре, али поред тога што овде нису физички присутни, молим вас да не заборавите да ми са ОДИХР-ом радимо од прошлог изборног циклуса и након избора 2022. године. Ми све време са њима радимо на имплементацији препорука", рекла је Брнабић.

Подсетила је да постоје земље које нису више од пет, шест година имплементирале ниједну препоруку ОДИХР-а, а да су то земље на које се ми угледамо.

"Ставићу у саопштење да постоје препоруке, које нисте чули ни од ЦРТЕ, ни од опозиције. Постоје препоруке против којих је била опозиција. Препорука ОДХИР-а је да грађани могу да подрже више различитих изборних листа, и ја мислим да је то у интересу опозиције, јер ако они кажу да ми вршимо притисак, онда је ова препорука у циљу плурализма", рекла је Брнабић.

Брнабић је додала да се опозиција са тим није сложила.

Како је додала Брнабић, објављивање гласачког списка и увид у гласачки списак сваком грађанину, као и да може да провери да ли је на бирачком списку, је нешто што је имплементирано.

"Сада ћемо имплементирати да сваки бирачки материјал буде доступан и за особе са сваком врстом инвалидитета. Верујем у владавину права, у транспарентан изборни цикулус. Нека ОДИХР дође и нека ради посао сваки дан. Желим да обезбедимо грађанима да виде шта радимо. Нећете победити на изборима тако што ћете писати европским званичницима да уведу Србији санкције, не верујем да ће било ко за то да гласа", истакла је Брнабић.

Што се тиче одржавања избора 17. децембра, Брнабић је рекла да се нада да ће их бити.

"Избори ће да буду кад буду, ја се надам и једва чекам", рекла је Брнабић.

Извор: Танјуг