Вести

ГЛИШИЋ: СУДБИНА ЗЕМЉЕ ЛОМИ СЕ 17. ДЕЦЕМБРА

Српска напредна странка на изборима 17. децембра пред грађане ће изаћи са постигнутим резултатима, плановима и програмима за будућност, рекао је у разговору за Курир Дарко Глишић, председник Извршног одбора Српске напредне странке. Наглашава и да је кампања већ почела прљаво, те да прљавије не може. Глишић је говорио и о резултатима које Српска напредна странка очекује, могућим коалицијама, односима са СПС, те понашању опозиционих партија. Објашњава и због чега су ови избори преломни, то јест шта ће се ту тачно ломити.

На констатацију да је Српска напредна странка у рекордном року сакупила скоро 100.000 потписа и прва предала листу, те наше питање колико напредњаке тај податак охрабрује и може ли бити показатељ и резултата 17. децембра, Глишић је рекао:

- У никад краћем временском периоду никад већи број потписа подршке. Овај податак показује да су људи схватили озбиљност ових избора и да им је јасно каква се опасност надвила над Србијом. Народ у Србији жели мир, стабилност, даљи економски раст и мислим да је то разлог овако масовног одзива.

* Какве, искрено, резултате очекујете? Може се чути из редова опозиције да вам подршка опада. Каква је заиста ситуација кад је реч о Српској напредној странци? Нарочито када је реч о Београду, за који опозиција верује да може лако да га освоји.

- Пред сваке изборе је иста прича са њихове стране, себе унапред прогласе победницима. Баш као и после избора, када кукају због још једног пораза. Рад, резултате, поштење не могу да победе они који немају ништа од тога. Очекујем резултате који неће дозволити да Србија стане, резултате који ће дати додатну енергију и снагу да кренемо још брже напред.

* Због чега су ови избори преломни, то јест пресудни, како је рекао и председник државе Александар Вучић? Шта ће се ту ломити?

- Ломи се судбина грађана ове земље. Или идемо још брже и одлучније у будућност, или се враћамо у прошлост оличену у Драгану Ђиласу и његовим подрепашима. Или нова радна места, или гашење постојећих, или веће пензије и плате, или већи Ђиласов банковни рачун.

* Какву ће кампању Српска напредна странка водити? Са чим ћете изаћи пред бираче и шта вам је главни адут? С друге стране, шта од осталих партија очекујете? Мислите ли да ће ових месец и по протећи у фер-плеју или ће се играти прљаво?

- Почело је прљаво да не може прљавије. Срамни напад на породицу председника Александра Вучића је нешто најодвратније досад урађено у политичким кампањама. За насловну страну историје бешчашћа изборили су се представници листе "Србија против насиља", аутори изречених гадости на рачун Александра Вучића. Врхунац ироније је да под тај слоган стају људи који су декларисани насилници, што су сада још једном потврдили. Ми ћемо међу народ са резултатима, плановима, програмима, па нека бирачи одлуче.

* Какви су односи на релацији СНС-СПС? Може се чути у појединим опозиционим медијима да нису баш сјајни?

- Нека свако ради свој посао. Нама је држава изнад свега, изнад сваке изборне математике и популизма.

* Можемо ли после избора очекивати наставак сарадње ваше две партије?

- О постизборним коалицијама кад се заврше избори. Можда СПС изабере сарадњу с неком другом странком. Нека нас прво бирачи све оцене, па ћемо видети ко је положио, а ко пао на испиту.

* Колико је реалан сценарио да СНС изгуби Београд? Видели сте изјаве и појединих десничара, попут коалиције НАДА, пре свега Милоша Јовановића, да могу без проблема са проевропском опозицијом.

- Милош Јовановић може све. И да буде против санкција, али и да буде за санкције Русији, да није за улазак у НАТО, али да нема ништа против да уђемо и тако даље. За тог лажног патриоту, француског држављанина, морал не постоји као особина. Зато постоји лицемерје, и то га краси током читавог његовог политичког деловања. Реалност ћемо видети 17. децембра увече. Мислим да се Јовановићу, његовом газди Ђиласу и осталим унапред проглашеним победницима неће допасти изборна реалност.

О постизборним коалицијама

Видећемо ко жели добро грађанима

* Осим потенцијално СПС, које још партије и листе долазе у обзир као ваш потенцијални постизборни коалициони партнер?

- Оне које долазе у обзир су на нашој листи "Александар Вучић - Србија не сме да стане". Мислим да је беспредметно причати о постизборним коалицијама када до избора има још месец и по дана. Треба да причамо о плановима и програмима, па да на основу тога видимо ко жели добро Србији и свим њеним грађанима.

Извор: Курир