Вести

ГОЈКОВИЋ: ВАЖНО ДА ЧУВАМО УСПОМЕНУ НА НАШЕ ВЕЛИКАНЕ

Свечаном академијом у Дому културе "Михајло Пупин" у Идвору је обележен Дан рођења Михајла Пупина, а том приликом потпредседница Владе и министарка културе Маја Гојковић поручила је да је важно да чувамо успомену на њега, али и друге великане који су својим делом немерљиво задужили нашу земљу и постали незаменљиви део нашег богатог културног наслеђа.

Министарка Гојковић изразила је задовољство што је у Идвору и што се и ове године пригодним манифестацијама обележава годишњица рођења Михајла Пупина, једног од највећих научника и проналазача у историји човечанства.

"Овај горостас из Идвора, упркос светској слави, на првом месту био је истински патриота који је у свим приликама и на сваком месту заступао интересе Србије и са великим поносом истицао да је Србин. Животни пут и каријера Михајла Пупина аутентично сведоче да такозване "мале средине" веома често рађају људе за највећа достигнућа", рекла је министарка Гојковић на свечаној академији.

Министарка Гојковић рекла је да се богато и разноврсно културно наслеђе на сваком кораку види и у читавом Банату, као и свим другим крајевима Србије и да је за Министарство културе подела на мале и велике средине неприродна, односно не постоји, те да културни садржаји јесу и морају бити подједнако доступни свим грађанима Србије.

Министарка Гојковић истакла је да је децентрализација културе приоритет, у шта се можемо уверити и у Идвору.

"Претходних година Министарство културе подржало је осавремењавање Дома културе у овом месту, реконструкцију старе школе - Музеја Михајла Пупина Идворског и ревитализацију сталне поставке његове родне куће. Ова подршка Министарства није само симболично враћање дуга великом научнику, већ и снажан подстицај за подизање свеукупног квалитета живота у локалној заједници и овом делу наше земље", рекла је министарка Гојковић.

Истичући да се сви често запитамо у којој мери и на које све начине можемо достојно да се одужимо људима који су свет учинили бољим местом за живот и у њему прославили име Србије, Гојковић је рекла да чврсто верује да би и Михајло Пупин, као и све друге значајне личности, биле најзахвалније на томе ако бисмо што више следили њихов пут знања, образовања и културе, при том волећи и поштујући своју земљу и народ и дајући за њих све од себе, баш као што су то и они чинили пре нас.

Министарка Гојковић додала је да се права величина Михајла Пупина не показује само кроз призму генијалности научног иноватора, већ и кроз његову филантропију, универзитетску каријеру, дипломатске активности и књижевни рад, због чега се са пуним правом сматра за особу неизмерног дара и ретког талента, а његово дело и личност и данас изучавају широм планете.

Министарка Гојковић додала је да је, чврсто и храбро корачајући кроз различите животне околности, он донео добробит читавом човечанству и постао грађанин света, а да при том никада није заборавио своје порекло.

Такође, како је навела, животним ставом је дао светао пример да је успешан појединац само онај дубоко свестан своје друштвене одговорности.

"Његова љубав према отаџбини и свом народу, најбоља су препорука како глобално стечено поштовање искористити у племените сврхе. Чувајући успомену на Михајла Пупина и друге великане, испуњавамо моралну обавезу коју као народ, држава и појединци имамо према њима. Својим делом они су немерљиво задужили нашу земљу и постали незаменљиви део нашег богатог културног наслеђа", навела је министарка Гојковић.

Министарка Гојковић подсетила је и на Пупинове речи да "изузетни људи могу чинити изузетне ствари, али курс судбине једног народа биће увек вођен не само пролазним напорима једног или чак више изузетних људи неког доба, већ истрајном моћи традиција једног народа".

Додала је да је зато од велике важности, што Министарство културе марљиво и чини- да чувамо и негујемо традицију, обичаје и све оно вредно што су нам преци оставили.

На Свечаној академији у Народном дому Михајла Пупина, министарки Маји Гојковић је додељена Пупинова медаља за улагање Министарства културе у Дом културе и родну кућу светски признатог великог научника.

Извор: Танјуг