Вести

МАЛИ: СРБИЈА РАСТЕ УПРКОС РЕЦЕСИЈИ ЈАКИХ ЕКОНОМИЈА У ЕВРОПИ

Потпредседник Владе Републике Србије и министар финансија Синиша Мали састао се у Маракешу са представницима Банке Америке (Bank of America) и поручио инвеститорима да српска економија бележи боље резултате од већине европских економија.

Министар Мали је на састанку са инвеститорима представио финансијске и економске резултате Србије и потенцијале наше земље за нове инвестиције.

"У доста смо бољем положају од већине европских земаља које имају развијеније економије од наше", истакао је министар Мали.

Министар Мали је рекао да ће у трећем кварталу ове године раст БДП у Србији износити највероватније око 3,3 одсто и да циљ да у 2023. раст буде између два и 2,5 одсто, као и да је прогноза да наредне године буде 3,5 одсто.

Министар Мали је напоменуо да је, на пример, немачка економија у рецесији као и економије других европских земаља.

"То су веома снажни резултати. И први пут ћемо имати БДП у вредности између 68 и 69 милијарди евра. На пример, у 2012. години је БДП Србије био вредан 33,4 милијарди евра, тако да смо га више него удвостручили упркос ковиду, енергетској кризи и свему осталом", нагласио је министар Мали.

Министар Мали је рекао да је јавни дуг Србије 51 одсто БДП, док је у еврозорни просек око 91 или 92 одсто БДП.

Министар Мали је рекао да је јавни дуг у Србији нижи од критеријума Мастрихта, што је 60 одсто БДП, као и да је прогноза за следећу годину у Србији 51,7 одсто БДП.

Министар Мали је рекао да ће прилив страних директних инвестиција ове године у Србији бити 4,5 милијарди евра.

"Прошле године је био 4,4 милијарде евра и сваке године повећавамо ниво СДИ. Такође, 63 одсто свих страних директних инвестиција на Западном Балкану долази у Србију", нагласио је министар Мали.

Мали је рекао да у Србији запосленост на историјски највишем нивоу од 50,4 одсто, као и да имамо рекордно ниску незапосленост у нашој земљи од 9,6 одсто.

Министар Мали је затим имао сусрет и са менаџментом Банке Америке. То је мултинационална и инвестициона банка и једна од највећих банака у САД.

Министар Мали ће данас на Годишњој скупштини Међународног монетарног фонда и Светске банке у Маракешу учествовати на пленарној седници Одбора за развој. Састаће се и са представницима америчке компаније ПИМЦО, као и са директором Конституенце у Светској банци, којој припада и Србија, Доминик Фавре.

Министар Мали ће имати састанак и са Мултилатералном агенцијом за гарантовање инвестиција (МИГА), која је део Групе Светске банке и бави се осигурањем од политичког ризика и кредитним унапређењем.

Годишњи скуп Светске банке и Међународног монетарног фонда почео је 9. октобра у мароканском граду Маракешу и траје до 15. октобра, а одржава се у сенци новог сукоба на Блиском истоку.

На скупу учествују министри финансија и гувернери централних банака из више од 190 земаља, а циљ окупљања је, према речима директорке ММФ Кристалине Георгиеве, "градња мостова ка будућем одрживом и инклузивном расту".

Извор: Танјуг