Вести

ВЕСИЋ: ПРОКОП СИМБОЛ ПРОМЕНА У ЖЕЛЕЗНИЧКОЈ ИНФРАСТРУКТУРИ

Железничка станица Прокоп, која је планирана још пре пола века, пројектована је као једна од најмодернијих у Европи и кроз њу сада прилази 875.000 људи месечно, а предвиђена је за чак 1,2 милиона путника на месечном нивоу, изјавио је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић.

"Градоначелник Бранко Пешић објавио је 4. децембра 1970. да ће Београд добити нову железничку станицу, а 1972. Београд је донео одлуку да нова железничка станица буде на Прокопу. Пројекат нове станице усвојен је 1974, а радови су почели 1977. године са планом да се заврше до 1979. То се није десило, због економских проблема у земљи и морали смо да сачекамо 2023. да буде завршена. То само говори да успевамо да остваримо пројекте који су на чекању по 20, 30, 50 година", рекао је министар Весић.

Министар Весић додао је да су напади на актуелну власт у вези са Прокопом долазили од оних који док су били на власти нису урадили ништа на реализацији тог пројекта.

"Кроз Прокоп прође 875.000 људи месечно, а планирана је за 1,2 милиона. Како будемо имали више возова, имаћемо и више путника и Прокоп ће бити све прометнији", рекао је министар Весић.

Министар Весић подсетио је да се увелико гради брза пруга Нови Сад - Суботица, од 108 километара, која ће бити завршена до краја наредне године, након чега ће се од Београда до Суботице путовати само сат и 10 минута.

Градиће се, како је додао и брза пруга до Ниша, уз помоћ гранта ЕУ од 610 милиона евра, којом ће се путовати 100 минута од Београда, а њена изградња је подељена у три деонице.

Министар Весић најавио је и да ће у јануару бити расписан тендер за надзор за све три деонице, у мају или јуну тендер за градњу друге и треће, а до краја наредне године и за прву деоницу.

"Преговарамо, заједно са Северном Македонијом, са ЕУ за средства којима би се градио наставак брзе пруге до Скопља, а разговарамо и са бугарским пријатељима, да мимо пруге Ниш - Димитровград ка тој земљи, градимо нову трасу брзе пруге од Ниша према Софији", рекао је министар Весић.

Министар Весић навео је да је завршена и пројектна документација за обнову деонице Ваљево - Врбница, на прузи Београд - Бар, у дужини од 210 километара, те да у наредним месецима следи одлука о реконструкцији.

Подсетио је да је у Кини потписао три споразума, од којих се један односи на куповину пет брзих возова, истичући да ће они задовољавати све европске стандарде.

Друга два споразума, односе се на два аутопута, укупне дужине око 300 километара, и то су аутопут Београд - Зрењанин - Нови Сад и брза саобраћајница Бачки брег - Наково, односно до Српске Црње.

"Аутопут Београд - Зрењанин - Нови Сад ће потпуно променити начин живота у Банату, који је дуго био инфраструктурно запостављен. Време је да се то промени. То ће омогућити више инвестиција, радних места и бољи живот за људе у том делу Србије", рекао је министар Весић.

Навео је и да ништа мање важна није ни брза саобраћајница Бачки Брег - Српска Црња, односно до Српске Црње, која ће бити дуга 186 километара и биће најбржа веза Румуније са Мађарском и западном Европом.

Министар Весић додао је да је најважнији споразум потписан у Кини онај о слободној трговини са том земљом, који ће отворити тржиште Кине за српске производе и који ће Србију учинити привлачнијом страним инвеститорима јер ће без царина моћи да извозе робу произведену у Србији на кинеско тржиште.

Министар Весић указао је да је председник Србије Александар Вучић један од најпопуларнијих страних политичара у Кини, што је било видљиво и у поштовању коју му је кинески председник указао.

"Били смо поносни што смо део делегације која је тако дочекана. Јасно се види да Кини значи пријатељство Србије, да га цени и захвални смо им што помажу наш економски развој. Кина је можда и једина велика сила која нема никаве претензије и политиче захтеве да се меша у унтрашњу политику Србије, за разлику од других, и са истока и са запада, који мисле да ми треба да водимо њихове ратове и да сносимо последице због њихових одлука. Кина нас никада није условљавала и зато смо захвални на подршци", нагласио је министар Весић.

Извор: Танјуг/ТВ Хепи