Вести

ВУЧЕВИЋ: КУРТИ ЈЕ НАЈВЕЋИ ТИРАНИН НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ

КОСОВУ И МЕТОХИЈИ
24.10.2023
Потпредседник Владе и министар одбране Републике Србије Милош Вучевић изјавио је да је значајно што је председница Владе Републике Србије Ана Брнабић на седници Савета безбедности УН упознала светску јавност и то тело са стварном ситуацијом на Косову и Метохији.

Вучевић је рекао за ТВ Прва да је значајно што је Србија "искористила" седницу Савета безбедности УН да упозна свет и представнике најважнијих држава у свету са чињеницама у вези са ситуацијом на КиМ.

Додао је да је Брнабић прецизно изнела шта се све дешава на терену на том простору и да је кључна порука из њеног говора та да на КиМ траје кампања тихог етничког чишћења Срба.

Министар Вучевић је навео да све што се чуло након седнице СБ УН очекивано и да је могло да се очекује да ниједна држава драматично не промени позицију по питању КиМ.

"Могло је да се очекује да остану при свом ставу државе које су признале такозвану косовску независност или оне које не признају и поштују међународно јавно право", рекао је министар Вучевић.

Навео је да је добро што је Брнабић била у прилици да изнесе све чињенице, и додао да не мисли да ће то нешто значајно променити, али да то не значи да се не треба борити и говорити о томе.

"Ми морамо да искористимо сваку шансу и не треба нико да има утисак разочараности зато што после излагања премијерке нека супер сила није променила однос по питању КиМ", рекао је министар Вучевић.

Куртију мета Србија и свако ко је на позицији одбране КиМ

Министар Вучевић изјавио је да је премијеру привремених приштинских институција Аљбину Куртију мета Србија, као и да свако ко је на позицијама одбране државе по питању Косова и Метохије за њега постаје легитамна мета.

На питање да ли га је изненадило што га је Курти ставио у први план као "вођу клана" из Новог Сада, министар Вучевић рекао је да свако ко има нешто чвршћу позицију или ко је на позицијама јасније одбране државе по питању Косова и Метохије за њега постаје легитамна мета.

"Толико је бесмислено све што је рекао, али ја сам можда мало грубље одговорио. Заиста мислим да је он кључни проблем свих проблема и он је тиранин који спроводи терор над Косовом и Метохијом", рекао је министар Вучевић.

Министар Вучевић поновио је да је у Приштини центар наркокартела и свих криминалних група и додао да Курти спроводи све оно о чему је премијерка Србије Ана Брнабић на седници Савета безбедности УН говорила.

"Имате све време наратив Куртија да су криминални кланови баш у заједницама где Срби живе на Косову и Метохији. Е баш су ту сконцентрисане све криминалне активности и кланови које они као нека квази држава имају право да санкционишу или боре против тога", рекао је министар Вучевић.

Додао је да нажалост тај наратив прихвата и део политичке сцене у централној Србији и тако подржавају Куртија да говори на тај начин.

"Нажалост тај наратив прихвата и део политичке сцене у централној Србији овде у Београду и тако подржавају Куртија да може да каже - 'па не говорим то само ја, то говоре и представници неких српских политичких странака' и тиме му се даје неки легитимитет", рекао је министар Вучевић.

Извор: Танјуг/ТВ Прва