Вести

ВУЧИЋ: ИМАО САМ ИЗУЗЕТНЕ РАЗГОВОРЕ СА ХУНИНГОМ И ЂИНПИНГОМ

Председник Републике Србије Александар Вучић обишао је Кинески институт за међународне студије у Пекингу, на чијем челу је бивша амбасадорка Кине у Србији, Чен Бо.

Председник Вучић се на почетку обиласка уписао у књигу утисака, а након тога је у друштву Чен Бо отишао пешке до Истраживачког центра о мисли Си Ђинпинга о дипломатији.

Председник Вучић је приликом обиласка захвалио Чен Бо због подршке целовитости суверенитету, територијалном интегритету Србији и борби за Косово и Метохију и поклонио јој књигу о историји Косова и Метохије.

"Желим да захвалим на гостопримству, да изразим наду да ћемо и ми и наши институти осетити благодети рада и вашег института, да ћемо ваша сазнања добити у једноставнијој форми и да ћемо и сами уживати у благодетима ваших сазнања", рекао је председник Вучић приликом обиласка.

Нагласио је да као представник једне територијално и бројчано мале, али поносите земље, није посетио Кину зато што га је неко приморавао, већ зато што Србија осећа да су ствари које ради председник Си и НР Кина добре.

"Његове помирљиве поруке од јутрос о заједничкој будућности за човечанство и проналажење мирних решања за конфликте у свету јавног уз поштовање норме међународног права су музика за уши за све суштински независне земље које желе да саме доносе одлуке о својој будућности", нагласио је председник Вучић.

Подсетио је да је недавно један министар једне западне земље рекао "Кина нам више није конкурент већ прави економски ривал што значи да ћемо морати да се такмичимо снажније како би победили Кину".

"Онда је један од кинеских министара запитао "у чему смо то ривали када ми производимо 200 пута више електричних возила него ви, када смо у иновативним технологијама далеко испред вас?". То показује колико смо ми навикли на устаљени поредак и не разумемо колико је Кина напредовала, отишла напред", закључио је председник Вучић.

Приликом обиласка председник Вучић подсетио је на јучерашње састанке које је имао са многим званичницима у Кини.

"Имао сам изузетне разговоре и са Ванг Хунингом и са председником Си Ђинпингом. Видео сам да многи нису записивали, али ја јесам и много сам научио. Верујем да је споразум који смо потписали битан и за глобални развој и верујем да ће нам донети нове прилике у нашим односима", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да је важно да користимо искуства из Кине због тога што су у том смислу напредни као земља.

Чен Бо је током обиласка, показала председнику Србије дигиталну таблу где се налази мапа Србије, и на којој се могу видети заједнички пројекти Кине и Србије.

У посети Институту су, поред председника Вучића, у оквиру српске делегације министар спољних послова Ивица Дачић, министар финансија Синиша Мали, министар одбране Милош Вучевић, министарка културе Маја Гојковић, министар трговине Томислав Момировић, министар унутрашњих послова Братислав Гашић и амбасадорка Србије у Кини Маја Стефановић.

Важно је да развијамо односе са економски растућим земљама

Председник Вучић рекао је да је током боравка у оквиру одржавања иницијативе Појас и Пут у Пекингу имао прилике да чује председнике многих земаља и оценио да се земље као Етиопија убрзано развијају, те да је важно одржавати и развијати добре односе.

"Када слушате Ђока Видода тачно видите да он има страх, јер је у питању многољудна нација Индонезија, то су фискални ризици, председник Фернандез из Аргентине износи потпуну заинтересованост за већу дубину и проширење самог значаја и односа унутар БРИКС-а, кроз говор председника владе Етиопије видите нови покрет поносне Африке која расте страховитом брзином", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић истакао је да Етиопија данас има више од 120 милиона становника и нових три милиона сваке године.

"Уганда сваке године нових 1,2 милиона, Египат готово три милиона, расте им економија и демографија. Африка већ има 1,4 милијарде становника и онда видите њихове и инфраструктурне проблеме, али осећате да расте моћ афричког континента и зато је важно да са њима држимо најбоље односе", рекао је председник Вучић.

Захваљујући кинеским пријатељима, додао је, разговарао је и са пријатељима из Лаоса и много других азијских земаља са којима никада не би имао прилику да разговара.

На питање новинара да ли постоји неки глобални страх који су истицали лидери током својих обраћања, председник Вучић рекао је да су у питању сувише велики лидери да би осетили страх, који се, како је рекао, није осетио чак ни у говору председника Русије Владимира Путина.

"Они говоре о проблемима и принципима, а сваки своје проблеме решава. У свету се догађа то да људи све више желе не једног полицајца, већ да се проблеми решавају мултилатерално и да организација УН врати своју улогу и значај који је имала некада, желе да сарадња, а не наметање решења и поштовање међународно правних норми буде нешто чега ћемо да се држимо", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић указао је да се о његовом говору у УН у ком је покренуо слободарске идеје, изјаснио и председник Кине.

"Рекао је да смо ми као Србија на последњој седници Генералне скупштине УН покренули много важних питања и цитирао моју реченицу. И то је један широки покрет слободарских земаља које покушавају да буду независне и самосталне у доношењу својих одлука. Таквим земљама Кина пружа подршку, а чини ми се да број тих земаља расте", истакао је председник Вучић.

Највећи изазови за глобалну економију су рат и скуп новац

Председник Вучић рекао је да су ратови највећи изазов са којим се глобална економија суочава, а затим и скуп новац.

"Када је скуп новац и рат имате високе каматне стопе, и проблем за обртна средства у индустрији, грађевинској индустрији и свему. Зато вам је Европа готово па у рецесији. Уколико се настави сукоб Израел и Палестина биће још горе", оценио је председник Вучић у вези са данашњим форумом на високом нивоу који је посвећен глобалној економији на ком ће учествовати.

Председник Вучић рекао је да је сада потребно да се обрати пажња на решавање проблема као што је тај да је Бугарска подигла таксе за руски гас.

"Ми и Мађари смо јуче реаговали заједничким саопштењем, Синиша Мали је потписао решење са Сијартом, Орбан и ја смо одобрили - чудне ствари се дешавају, гас опет скаче, нафта опет скаче. У једном дану после Израел-Палестина сукоба, договорили смо да не дамо да дизел даље иде навише без обзира колико ми то морали да платимо", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић истакао је да су наше резерве дизела на 65 дана и нафте 73 дана, резерве гаса 700 милиона кубних метара.

"Али ако нам неко заврне доток гаса онда смо опет у проблему. Али, боље смо се спремили него већина других. Имамо податке колики су њихови складиштни капацитети у Европи попуњени, наши су у земљи попуњени 100 одсто и готово 100 одсто онога што смо изнајмили у Мађарској", рекао је председник Вучић.

Извор: Танјуг/ТВ Пинк