Вести

ВУЧИЋ: ОДНОСИ СА КИНОМ ИЗУЗЕТНИ

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је, у Пекингу, да ће бити потписан споразум о слободној трговини са Кином, у присуству председника Си Ђинпинга, који ће обухватити 10.412 српских тарифних позиција, односно производа и 8.930 са кинеске стране и најавио да ће тај споразум ступити на снагу до маја или јуна.

"Морамо да јуримо тзв. преференцијалне аранжмане за наше производе у пољопривреди и индустрији. Морамо да освајамо нова велика тржишта да не дође у питање вишак малине и јабука, вина и ракије", рекао је председник Вучић и додао да ће процедура око споразума бити завршена код нас до краја марта.

"И потребно је да прође размена нота са кинеском страном у року од 90 дана, а до маја или јуна да ступи на снагу", истакао је председник Вучић и додао да више неће бити никакве царине.

Како је рекао, то би значило да више не бисмо имали никакве царине које су данас веома високе, на српску јабуку, шљиву, брескву, сојино уље, јер нам је то један од најпродаванијих производа.

Додао је да неће бити царине ни на смрзнуту малину, која бележи раст од 350 одсто у односу на претходну годину.

Затим ни на пиво, воду, киселу воду, готово све фармацеутске и индустријске производе.

"Вино ће бити без царина у потпуности за пет година, пошто ће се царина постепено смањивати по 20 одсто у наредних пет година, док данас морају да се урачунају и чине 30 одсто укупне цене. То ће бити нула одсто после пет година и наши винари ће имати много бољу цену на том тржишту", истакао је председник Вучић.

Нагласио је да ће то пуно значити за наше винарије широм Србије.

Када је реч о ракији, у периоду од 10 година биће укинута царина, пошто ће сваке године бити нижа за по 10 одсто, додао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да су то за нас велике ствари које ће помоћи да увозимо сировине по значајно нижим царинама и за наше челичане и руднике.

"И када кажу шта ћемо да увеземо за наше потрошаче, па не може ни ЕУ да се такмичи са Кином, а не ми. Ти производи које иначе увозимо из Кине имаће неупоредиво нижу цену", навео је председник Вучић.

Тај уговор о слободној трговини, како је рекао, показује колико смо се трудили да поправимо позицију пољопривредних произвођача и индустријских, напоменуо је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да је то веома важан споразум који је припреман шест месеци и да је на њему радило и преговарало шест радних група.

Похвалио је Министарство трговине и рекао да преговори нису били лаки.

Председник Вучић рекао је да ће састанци кренути ујутру и да ће имати билатерални сусрет са Си Ђинпингом, као и пре тога вишесатни састанак са Ван Ху Нингом, који је на челу Националног савета које је најважније политичко тело, које саветује кинеско руководство.

То је најзначајнији политички мислилац савремене Кине, рекао је председник Вучић.

Додао је да је, ипак, изузетна част и привилегија што ће имати билатерални састанак са Сијем.

Сутра потписивање два уговора за изградњу ауто-путева у Војводини

Председник Вучић најавио је да ће сутра у Кини бити потписана два важна уговора за изградњу ауто-путева у Војводини.

"Сутра потписујемо изградњу деонице, која преко Пупиновог моста излази до Зрењанина и спајаће се са новим ауто-путем Зрењанин-Нови Сад. Сад тамо имате обичан пут који иде преко Каћа од Новог Сада и заобилази Жабаљ. Сад ћемо повезати и Чуруг, тако да ћемо имати пут који када се споји биће као један троугао. Од Београда до Зрењанина, до Новог Сада па опет до Београда", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да ће у наредне две године морати да се прошири ауто-пут Београд-Нови Сад.

"Очекујемо ове године око 74-75 милиона возила. Очекујемо у будућности и више од 100 милиона. Ми тај најпрометнији и најзакрченији пут морамо да проширујемо. То су велике вести за људе из јужжног и средњег Баната, наравно и Београда", навео је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да се сутра очекује и потписивање још једног уговора.

"То је пут који због изгледа називамо Смајли, а он повезује Бачки Брег на северозападу Србије, преко Сомбора, Куле, Врбаса, Србобрана, Бечеја, Новог Бечеја, Кикинде и Црње са новим прелазом који је са Румунима договорен. И спојиће западну Бачку и северни Банат", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић открио је и да је наручено пет најмодернијих железничких композиција.

"Оне су морале да прођу све европске процедуре, стандарде да би могле да саобраћају по свим европским пругама. Тих пет композиција коштају нешто мање него три композиције од Штадлера. Штадлерове су најлепше на свету, али ни ове ни по чему у квалитету не заостају", навео је председник Вучић.

Односи са Кином изузетни, две кинеске компаније највећи извозници

Председник Вучић изјавио је да су политички односи Србије и Кине изузетни, наводећи да је Србија у последњих 10 година увећала свој извоз у ту земљу 185 пута, а да су две кинеске компаније у Србији највећи извозници.

Председник Вучић је то рекао, одговарајући на питања новинара у Пекингу, да је најважнија политичка суштина шта је најважније што сте урадили за своје грађане.

"Чини ми се да неретко, некада намерно, некада ненамерно, пренебрегнемо велике ствари које смо урадили и оне код нас трају један сат и један дан, а глупости нам трају по неколико година", рекао је председник Вучић.

Како је рекао, многи људи не желе да виде Србију да на овакав начин унапређује односе са Кином са којом трговинска размена прелази шест милијарди долара, док је извоз у ту земљу увећан за 185 пута и прелази 1,2 милијарде долара.

"Ово је сувише важна ствар о којој ћемо причати у наредних седам, осам, девет месеци, а када ступи на снагу моћи ћемо да меримо резултате", рекао је председник Вучић.

Говорећи о политичким односима са Кином они су изузетни, захваљујући председнику Си Ђинпингу који је одржао своје обећање, рекао је председник Вучић.

"Нама Железара у Смедереву постоји само захваљујући томе што смо ми договорили са председником Сијем, односно оно што је он учинио због тога што смо га ми молили да то направи. Нико није хтео да је узме, крварили смо 11-12 милиона евра на месечном нивоу. То Србија није могла да издржи, од тада немамо никаквих проблема и данас је то највећи извозник уз Зи Ђин", рекао је председник Вучић.

Подсетио је и на политичку подршку Кине територијалном интегритету Србије.

"Она је у Кини подразумевајућа, као што је подразумевајућа и наша подршка политици једне Кине. Код нас се то не доводи у питање без обзира на различите ставове западног света", рекао је председник Вучић.

Истакао је да се даље унапређују односи са Кином, те да је Кина задовољна јер зна да је Србија независна земља и што без обзира на бројне притиске са којима се суочавала није одрицала пријатељства са Кином.

"Појас и пут" допринео развоју Србије

Председник Вучић изјавио је да је напредак Србије у последњих 10 година делимично везан и за иницијативу "Појас и пут" и да Србија схвата да се економске активности, инвестиције, прогрес и просперитет у будућности у великој мери селе у Азију.

Колико је та иницијатива допринела развоју Србије, председник Вучић рекао је да ми у Србији не примећујемо како се развијају ствари у том делу света који, како је рекао, третирамо на погрешан начин.

"Не разумемо да се новац и инвестиције у великој мери селе на азијски континент. И даље је Европа најбоље место за живот, али економске активности, инвестиције, прогрес и просперит у будућности се у великој мери селе у Азију. Морамо да разумемо ситуацију у свету да не бисмо пропали, као што смо пропали падом Берлинског зида, јер нисмо разумели шта се дешава у нашем комшилуку", поручио је председник Вучић.

Оценио је да је сада и велика борба око Африке, где имате четири или пет великих играча.

"Кина и САД као главни, а ту је због традиције наравно француски утицај и још неких европских земаља, као и руски и турски утицај. То је пет сила које се боре за политички, привредни и сваки други утицај у Африци, јер свет се полако шири, као и раст. Некад је БДП Европе био 20 одсто светског БДП, па 17, па ће бити 10, па седам и тако даље. Тачно видите како се ствари померају ка Азији. То је од огромног значаја за нас", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић осврнуо се и на то ко су гости на самиту "Појас и пут".

"Од Русије која постаје све већи партнер. Размена Кине и Русије досеже 170 милијарди долара, а само у последњој години увећала се за 35 одсто. Поред руског председника, имате и две европске земље, тројицу председника из Јужне Америке, имате више представника из Африке. Премијера Египта, уместо председника Сисија, председника Етиопије, то је опет 120 милиона људи, затим Пакистан, као најближа земља, Лаос, Шри Ланка", набројао је председник Вучић.

Истакао је да су из сваког светског региона пажљиво изабране земље, а да је ту и Антонио Гутереш, јер је то једна велика светска а не локална иницијатива.

На питање да ли Србија разуме светске токове, председник Вучић одговорио је да је на људима да виде да ли то разумемо или не.

"Имали смо бројне проблеме, од фискалне консолидације, опоравили смо привреду, повећали девизне резерве за 12 милијарди, пензије су скоро дупло веће, са 202 евра на 390 просечна. Плате са 320 евра на 820 евра сада у децембру. Онда нека људи процењују да ли добро радимо. При томе у немогућим условима чувате мир, од мигрантске кризе, короне, рата у Украјини, Израел-Палестина, пре тога поплаве, фискална консолидација", навео је председник Вучић.

Како је рекао, само што нам још метеорити нису падали у последњих осам година, а ми смо сваке године повећавали животни стандард.

"Ја мислим да су то велике ствари и да људи то виде и да су задовољни својом владом и државом", закључио је председник Вучић.

Извор: Танјуг/ТВ Пинк