Вести

ВУЧИЋ: ПОСТИГНУТО У КИНИ ИМА ИСТОРИЈСКИ ЗНАЧАЈ И КАРАКТЕР

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је у Пекингу да је у Кини потписан рекордан број споразума о сарадњи са том земљом, чак 18, као и да је реч о документима који предвиђају стратешку сарадњу.

"Верујем да оно што смо постигли у Кини има историјски значај и карактер, који ће се видети у годинама и деценијама пред нама", нагласио је председник Вучић.

"Имао сам пуно билатералних сусрета на маргинама Форума Појас и пут, потписано је чак 18 споразума - рекордан број сагласности, договора и споразума, али од њиховог броја је важнија суштина, а то је да имају стратешки карактер и то код доброг дела тих споразума", рекао је председник Вучић новинарима.

Захвалио је свима из државне управе и кинеским партнерима.

Председник Вучић пренео је да је имао билатералне сусрете са председницима влада Тајланда и Лаоса, као и са представницима других азијских земаља, дуг разговор са председником Етиопије, али и поново са председником Индонезије Ђоком Видодом.

Председник Вучић додао је да је поново дуго разговарао о свим питањима и са премијером Мађарске Виктором Орбаном, као и да је имао и добре разговоре са замеником премијера Кине, али и са председником Туркменистана.

Верујем да ће сваки од тих разговора, као и позив да посете нашу земљу, значити унапређење билатералних односа.

"Поново сам разговарао са председником Кеније Вилијамом Рутом, пошто су албански медији писали да само што Кенија није потписала да признаје Косово. Очекујем га ускоро у Београду. Не можете за другог да гарантујете, али мислим да ће поштовати територијални интегритет Србије и повељу УН. Говорили смо о повезаности и ономе што доноси Појас и пут као иницијатива и Нови пут свиле у будућности. Морамо да учествујемо у модернизацији наших земаља", рекао је председник Вучић.

Истакао је да Србија има велику предност, а то што има Институт за вештачку интелигенцију, као и то што ћемо пре краја године почети да градимо БИО4 кампус у Београду.

"То ће нашу земљу да истакне испред других земаља", нагласио је председник Вучић.

Такође, рекао је да зато морамо да инсистирамо на даљој убрзаној индустријализацији и реиндустријализацији и изградњи путева и пруга, по чему иначе предњачимо у целој Европи пропорционално броју становника и величини.

Верујем да ћемо имати прилику да поново угостимо председника Кине Сија, додао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да је делегација Србије могла много тога да научи у Кини, као и да представи Србију на мапи света као слободарску, независну и успешну земљу.

"Нисам знао колико сам популаран овде, ваљда зато што смо подржавали Кину када је то било тешко, изговарају моје презиме, па смо и ми као земља стекли не безначајну популарност и захвалан сам нашим кинеским пријатељима на гостопримству. Имали смо разговоре са лидерима јутрос приликом отварања Форума и још неколико речи сам разменио са руским и кинеским лидером", навео је председник Вучић.

Азија и Африка су наша будућност уз даљи наставак европског пута

Председник Вучић рекао је да ће Србија имати офанзиван наступ према афричким земљама, додајући да следеће године планира да са двоје министара два пута обиђе по 10 афричких земаља.

На питање да ли има у перспективи облике сарадње са земљама афричког континента, будући да је раније рекао да ће се економски фокус пребацити и на земље азијског и афричког континента, председник Вучић рекао је да планира да следеће године обиђе са министрима два пута до десет земаља на афричком континенту, додајући да вероватно и министар спољних послова Ивица Дачић има своје планове у том смислу.

Председник Вучић рекао је да су Азија и Африка свакако наша будућност, "уз разуме се даљи наставак европског пута".

"Сада када нас питају да ли можемо да градимо важне инфраструктурне пројекте у Африци имамо ли компаније способне за то, морамо да вам кажемо да упркос томе што знам да ће 5.000 њих да каже да нисам у праву. Још морамо да напредујемо, не само да се осавремењавамо већ да имамо већи број запослених, људи који желе да раде, и много других ствари", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да Србија мора да оснажује наменску индустрију и да постоји "глад" за производима наше наменске, дневно до милион граната 155 мм ракета, па чак и минобацачких мина.

"Све бисмо могли да продамо коме год хоћемо у свету, али ми немамо те капацитете", рекао је председник Вучић и додао да Србија и даље има добре производе наменске индустрије.

Предстојећи избори биће избор између прошлости и будућности

Председник Вучић рекао је да ће предстојећи избори бити избор између прошлости и странака бившег режима које би да врате земљу у прошлост и будућности у коју воде они који су својим одговорним приступом показали да Србија може бити богатија да има више запослених, више изграђених пруга, путева, болница, стадиона и свих осталих ствари које су неопходне.

"На народу је да изабере, ми ћемо наравно вољу грађана признати, а моје је да честитам победнику. Ја видим да су они у своју победу сигурни, а ми који не гледамо у прошлост и који желимо да гледамо у будућност борићемо се и покушати да победимо", рекао је председник Вучић одговарајући на новинарско питање да ли опозиционе странке имају веће шансе за победу уколико изађу заједно на изборе и да им то предлажу неки извори из иностранства.

Председник Вучић истакао је да су ту важне три ствари и да ће више о томе говорити 21. октобра, на обележавању 15 година од оснивања Српске напредне странке у Шапцу када ће поред њега говорити и председник странке Милош Вучевић.

"У свему томе можете да уочите три ствари. Прво да Србија против насиља никада није била аутономни народни покрет, већ организација Драгана Ђиласа, Мике Алексића и таста. Под два многи у свету не воле да виде и не желе да виде Србију која је јача од окружења - већ да се утопи у сивило и пропада као раније. Трећа ствар - сваки глас за било кога од њих иде у Ђиласову касу. Све ће се на крају слити у милионе које он скупља на својим рачунима", закључио је председник Вучић.

Наставићу да инсистирам на формирању Заједнице српских општина

Председник Вучић рекао је да ће наставити да инсистира на формирању Заједнице српских општина, јер је то међународно правна обавеза коју, како је рекао, премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти не жели да испуни.

На питање новинара да је за Куртија садашњост Косова без Заједнице српских општина и да би формирање Заједнице српских општина било фаталан ударац за устав тзв. Косова, председник Вучић рекао је да је то за Куртија и будућност и да јасно говори да неће и да не жели да формира нешто што је међународно правна обавеза.

"Ја сам крив за разлику од оних што га толико воле у Србији и што тражим поштовање међународних обавеза и наставићу да то радим", рекао је председник Вучић.

Одговарајући на питање новинара да га криве и у Црној Гори, с обзиром на то да Мило Ђукановић и његова партија тврде да ће предстојећи попис становништва бити "посрбљавање Црне Горе", председник Вучић рекао је да ће грађани Црне Горе да се изјасне и да кажу како се стварно осећају и да Србија у то неће да се меша.

"Колико сам ја разумео, они живе у једној изразито демократској, једној од најнапреднијих земаља региона чије пописне комисије и сви процеси су по највишем нивоу и европским стандардима, или Мило Ђукановић зна да је нешто на претходним пописима радио како би смањивао број Срба. Сад морате да ми кажете шта је од тога - или је он радио нешто што је незаконито смањујући проценат Срба или то баш нису на неким европским највишим стандардима пописи како се иначе хвале", приметио је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да се можда Ђукановић плаши да ће људи рећи како се стварно осећају.

"Ми не знамо како ће то бити, ствар је на људима у Црној Гори да се изјасне како хоће. Ми верујемо да тамо живи значајан број наших сународника Срба, али сачекаћемо све њихове процедуре, ни на који начин се не мешајући", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да је приметио да су у Црној Гори нервозни због предстојећег пописа становништва.

"Не знам чему та нервоза, изгледа да добро знају шта су радили претходних деценија. Знају какве су марифетлуке спроводили раније око стварних резултата пописа. Видећемо, ускоро ће се и то догодити", рекао је председник Вучић.

Извор: Танјуг/ТВ Пинк