Вести

ВУЈОВИЋ: СРБИЈА НАСТАВЉА ДА ПОДРЖАВА РЕГИОНАЛНУ САРАДЊ

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић у име Србије је на седмом заседању Конференције потписница Карпатске конвенције (ЦОП7), преузела трогодишње председавање Карпатском конвенцијом.

Церемонија, одржана у Палати Србије, озваничена је примопредајом пастирског штапа, симбола Карпатске конвенције, који је заменик министра за климу и животну средину Пољске Адам Гибурж-Четвертински, досадашњи председавајући, уручио министарки Вујовић.

Министарка Вујовић је рекла да јој је драго што је Београд домаћин овог значајног скупа и то у години у којој се обележава 20. годишњица постојања Карпатске конвенције, којој је главни циљ да се обезбеди одрживо коришћење природних ресурса.

"Штап који сам преузела заједно са председавањем Карпатском конвенцијом, подсећа да је некада природа коришћена на одржив начин и подсећа нас на обавезу да останемо упорни и истрајни и да мислимо дугорочно о заштити природних вредности, то је могуће уколико свако у својој земљи, али и сви заједно у Карпатском региону, кроз рад спајамо традиционалне вредности и примену иновативних решења заснованих на природи", рекла је Вујовић.

"Србија ће сада имати још важнију улогу јер, преузимањем председавања, преузимамо и већу одговорност за реализацију циљева Карпатске конвенције", рекла је Вујовић.

Навела је да ће Србија наставити да подржава регионалну сарадњу, али и глобалне иницијативе и међународне уговоре, попут УН Конвенције о биолошкој разноврсности и Рамсарске конвенције.

Додала је да Карпатски регион садржи ресурсе од изузетног еколошког и културног значаја због чега, према речима Вујовић, Карпатска конвенција и њени протоколи представљају добар механизам за очување тих ресурса и одрживи развој целокупног Карпатског региона.

Министарка Вујовић је рекла да су досадашњи примери добре сарадње међународно признати локалитети, које је препознао и УНЕСКО - резервати биосфере "Голија-Студеница" и "Горње Подунавље", Геопарк "Ђердап" и Прекогранични резерват биосфере "Мура-Драва-Дунав".

Вујовић је рекла да су за бољу заштиту природе Карпата неопходни чвршћи зелени мостови сарадње, на новим пројектима који воде ка одрживој будућности.

Србија и Румунија ће на маргинама скупа прогласити ново прекогранично заштићено подручје.

Скуп се одржава под покровитељством Програма уједињених нација за животну средину (УНЕП) и Секретаријата Карпатске конвенције.

Карпатска конвенција потписана је 2003. године и ратификована 2006. године од стране свих седам страна уговорница - Србија, Румунија, Чешка, Пољска, Мађарска, Словачка и Украјина, а укључивањем у Карпатски планински регион стварају се услови за интензивнију сарадњу Србије са другим карпатским државама.

Циљ Конвенције усмерен је на вођење свеобухватне политике заштите и одрживог развоја Карпата ради побољшања квалитета живота, јачања локалне привреде, очувања природне и културне баштине.

На тај начин су присутне мере предострожности загађивања животне средине, учешћа јавности и ангажовања свих заинтересованих субјеката на националном и локалном нивоу у планирању и управљању земљишним и водним ресурсима.

На Конференцији су, поред министарке Вујовић, учешће узели и стална координаторка УН у Србији, Франсоаз Жакоб, заменица извршног директора Уједињених Нација за програм животне средине (УНЕП) Елизабет Марума Мрема, шеф Секретаријата Карпатске конвенције Харалд Егерер, заменица шефа Делегације ЕУ у Србији Пламена Халачева и заменик министра за климу и животну средину Пољске Адам Гибурж-Четвертински.

Извор: Танјуг